" rel="stylesheet">
't Schop
NederlandsEnglish
spacer

Local+organic!

Eerst even een paar hardnekkige misverstanden over biologisch voedsel, die we regelmatig in de media tegenkomen, benoemen:
* Biologische landbouw kan de wereld niet voeden:
Een uitgebreid wetenschappelijk rapport van den FAO toont anders aan. Bovendien, als we door gaan met onze grootschalige industriële landbouw, zullen onze natuurlijke hulpbronnen zoals grondstoffen, bodem, lucht en water, binnen afzienbare tijd verwaarloosd zijn. Dan is het zeker onmogelijk geworden om de wereld te voeden.
*Voor biologische productie is meer land nodig:
Dat geldt inderdaad voor de plantaardige productie, hoewel beperkt, met moderne kennis van bijv. gebruik van vlinderbloemigen zoals klaver, kan de productie 80% zijn i.v.m. gangbaar. Maar nog belangrijker is het enorme gebruik van grond voor dierlijk voedsel. Als het westen 2 dagen in de week geen vlees eet hebben we genoeg mét biologische landbouw.
* Lokaal gangbaar is beter dan biologisch van ver weg:
Het beste is Lokaal én biologisch. De lokale biologische sector groeit, maar helaas wordt de groei vertraagd door de populariteit en de promotie van de "Ambachtelijke streekproducten". Het zou goed zijn als er meer stimulering richting duurzaamheid van deze producten plaats vond! Maar de meeste consumenten verkeren echter in de veronderstelling dat deze producten al duurzaam zijn. Maar de foodprint van de kunstmest van 1ha gras bijvoorbeeld is evenveel als 700km rijden met een vrachtwagen!
*De gangbare sector is al zo ver met duurzaam werken; dat ze bijna biologisch is:
Natuurlijk zijn er de laatste decennia veel goede stappen gezet richting duurzaamheid, door de gangbare landbouw. Dat is ook niet moeilijk als je van ver komt, het laaghangend fruit is snel geplukt. Er bestaan echter nog erg grote verschillen op gebied van dierenwelzijn, biodiversiteit en antibioticum gebruik bijv. Maar een groot verschil is vooral, de biologische sector werkt vanuit de biologische principes zelf aan een duurzame voedselproductie, terwijl de gangbare sector zich meestal beperkt tot de gedwongen wettelijke maatregelen.
Zie voor Feiten en cijfers over de biologische landbouw de site van Bionext!

Duurzaamheid en 't Schop:
Bij al onze activiteiten proberen we duurzaam te werken. Het is echter heel moeilijk om te beoordelen in welke mate voedsel duurzaam is. Het is een groot container begrip geworden dat door veel partijen gebruikt wordt. Daarom hechten we grote waarde aan ons (streng gecontroleerde) EKO certificaat. Dit certificaat geeft u zekerheid, samen met ons streven naar nog beter.

We gaan dat doen door onze activiteiten tegen het licht te houden van de duurzaamheidsbloem. Dat betekent dat we niet slechts letten op een enkel aspect, maar proberen op alle duurzaamheidsaspecten optimaal te scoren. (M.a.w. we proberen niet de kampioen te worden op een onderdeel van de wedstrijd, maar op de tienkamp!) Integraal duurzaam dus!
Klik voor meer info voor een goed voorbeeld op de site van "Natureandmore"


Bekijk deze duidelijke film:


Waarvoor staat dat biologisch keurmerk eigenlijk?:
Uiteraard geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook geen genetisch gemanipuleerde maís of soya uit Zuid Amerika en meer welzijnseisen voor de dieren dan scharrel!! Bovendien komen alle producten van onze winkel uit eigen regio; geen gesleep met voedsel of dieren over de hele wereld! Wilt u meer weten ga dan naar: www.bionext.nl U bent uiteraard ook van harte welkom op de open dagen van ons bedrijf. Bovendien maken we vrijwel met al onze gasten een rondwandeling over het bedrijf. Sinds voorjaar 2001 zijn we, na enkele jaren omschakeling, biologisch en mogen we het EKO logo voeren. Ook de onze slager is EKO gecertificeerd en wordt door SKAL gecontroleerd, zo bieden we u 100% zekerheid dat al ons vlees biologisch is. Ons varkensvlees komt van de varkens van de Voortse hoeve van Nico van den Broek, uit Hilvarenbeek, een biologisch varkenshouder.

We zijn genomineerd voor de Award als duurzaamste bedrijf van Midden Brabant.
Bekijk onze presentatie voor de jury:

Downloads:
 Presentatie Bioboerderij 't Schop Award.doceko
facebook spacer retweet spacer linkedin
spacer
Nieuws

nieuw_EU_logo_0
Onze gronden en alle producten biologisch gecertificeerd zijn en het EKO logo mogen voeren.

spacer
spacer
‘t Schop   ·   Esbeekseweg 2   ·   5081 ED Hilvarenbeek   ·   Tel. 013-505 61 56   ·   Fax 013-505 62 96   ·   info@hetschop.nl