" rel="stylesheet">
't Schop
NederlandsEnglish
spacer

De bioboerderij

Bijna een eeuw geleden bouwde overgrootvader van den Broek de boerderij aan de Esbeekseweg in Hilvarenbeek. Toen was het, zoals normaal in deze zandstreek, een gemengd bedrijf. Hij had een paar melkkoeien, wat varkens, kippen, een werkpaard, maar ook bieten, aardappelen en graan. De grond lag verspreid in de omgeving en hij “boerde” veel samen met de buren en familie. Elk najaar werd er een varken geslacht en in de tweede wereld oorlog bakte hij brood voor de hele buurt.


Grootvader Cees nam de boerderij van hem over na de oorlog en koos, op den duur, net als zijn leeftijdgenoten, voor een van de takken van het gemengde bedrijf. Hij specialiseerde in melkvee en na verloop van tijd, in de jaren 60, hield hij ruim 40 melkkoeien, een flink bedrijf voor die tijd. De ruilverkaveling zorgde ervoor dat de grond samengevoegd werd tot een huisperceel en de moderne landbouwtechnieken hielpen mee om optimaal te produceren. Toen de melkfabriek geen melkbussen meer ophaalde en een koeltank verplicht stelde, is hij gestopt met melken. De rest van zijn leven verdiende hij de kost met veehandel. Hij kocht koeien en paarden in de Kempen en verkocht die elke woensdag vroeg op de veemarkt in Den Bosch. De stallen bleven gevuld met “handelsvee”, dat wat op gewicht moesten komen, voordat ze naar de veemarkt gingen.

Cécile en Jan hebben het bedrijf in de jaren tachtig overgenomen, toen met vleeskoeien en schapen. Ze besloten vrij snel een verbrede boerderij op te zetten. Mensen konden in de winkel vlees kopen en later werd er de mogelijkheid geschapen om in de keuken zelf een diner te koken. De belangstelling groeide en de oude koeienstal van Opa werd ingericht als ontvangstruimte. Een nieuwe potstal verscheen en de ontvangstruimte werd uitgebreid met de ruimte van de schuur. In 1998 is er gestart met de volledige omschakeling naar biologische bedrijfsvoering en in 2000 is het EKO certificaat verleend.

Bart is de 4de generatie, die het familiebedrijf gaat voortzetten. Met veel aandacht voor lekker en verantwoord eten.
Er worden tegenwoordig rond de 80 runderen gehouden. Ze begrazen vnl zogenaamde marginale gronden, dat zijn gronden, die in principe niet geschikt zijn om humane voeding te produceren. Er is een hechte samenwerking met Staat Bosbeheer, Brabants landschap en andere natuurterreinen in de omgeving, door natuurbegrazing met de koeien en de uitwisseling van mest en voer. De weilanden bij de boerderij worden begraasd door de familiekudde koeien met kalfjes en stier. Het jongvee en de koeien, die niet gedekt mogen worden, lopen op de natuurgraslanden. In totaal beheren we ongeveer 150 ha. Eens in de 4-5 jaar wordt een stuk weiland omgeploegd om graan in te zaaien als vruchtwisseling. Achter de boerderij is de hoogstam boomgaard hersteld met authentieke oude fruitrassen en er is een grote moestuin van 3000 m2 voor seizoensgroenten, die in de winkel verkocht en door de workshops gebruikt worden. kleinschalige kruidentuin. De appels, peren, pruimen, bessen en kruiden worden in de boerderijkeuken gebruikt. Inmiddels is er een eigen moestuin met verschillende "vergeten" groenten.
We werken erg nauw samen met varkensbedrijf De Voortse Hoeve van Nico van den Broek en Sophias tuin van Vincent de Wolff.
Gaandeweg groeit ’t Schop weer uit tot een modern gemengd bedrijf met de kringlopen gesloten.
eko
facebook spacer retweet spacer linkedin
spacer
Nieuws

Bij ons:
geen dikbillen
alle dieren buiten
geen kunstmest
geen spuit
geen voer uit Zuid Amerika
En dat alles gecertificeerd!


spacer
spacer
‘t Schop   ·   Esbeekseweg 2   ·   5081 ED Hilvarenbeek   ·   Tel. 013-505 61 56   ·   Fax 013-505 62 96   ·   info@hetschop.nl