Mansholt-theater bij 't Schop. 16-19 juli en 23-26juli


 Over een politicus op drift en een boer in nood.

 Theater Diner

 Gerrit Braks op 16 juli!

 Jan Huitema, europarlementarier voor de VVD en Kees Kooman, onderzoeksjournalist.

 In gesprek met Hans Huijbers vz ZLTO

 Iedere zaterdagmiddag: Documentaire Overstag

 1

 2

 3

Biologische boerderij 't Schop
Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
Tel. 013-505 61 56
Fax 013-505 62 96
 info@hetschop.nl
Over een politicus op drift en een boer in nood.
We hebben de voorstelling een tijdje geleden zelf in Hoofddorp gezien. Een zeer boeiend verhaal over een actueel thema, gespeeld door topacteurs! Dilemma's die nog steeds elke dag spelen op het platteland.
Sinds onze Opa de boerderij bouwde in 1923, heeft ons gezin de effecten van het Europees landbouwbeleid aan den lijve ondervonden. Van klein gemengd zandgrond boertje tot een redelijk robuust melkveebedrijf in de jaren 60-70. Later de keus gemaakt voor een
biologische multifunctionele boerderij.

De voorstelling:
Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen. Zijn werk zit erop. Het platteland van Europa is grondig op de schop gegaan. Binnenkort kan hij zich terugtrekken met zijn vrouw Hennie, om te genieten van de rust.

Maar als hij kijkt naar de gevolgen van zijn beleid ? de boterberg, de melkplas, de enorme schade aan natuur en milieu ? slaat de schrik hem om het hart. Mansholt doet iets ongewoons. Hij neemt afstand van zijn eigen beleid. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de GrŁnen in Duitsland, klimt hij nog een keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei.
Ondertussen voert Wietje Nanninga, een boerin in Drenthe, een verbeten strijd met haar vader over de toekomst van hun bedrijf. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Maar vader Tjerk weigert en komt in opstand tegen het onontkoombare.
Boek hier (via de site van de Rotterdamse schouwburg) voor een van de 8 voorstellingen bij 't Schop (in- of excl. diner)!
Theater Diner
Voorafgaand aan de avondvoorstellingen kunt u gebruik maken van een exclusief theatermenu. Onze Koks zullen een excl. menu ( ook vegetarisch) voor u bereiden met producten van het Schop. Kosten voor het menu zijn E17,50 (excl. drank). Aanvang voor het diner is 18:00 uur.
Boek hier ook uw diner!!
Gerrit Braks op 16 juli!
Op de Hilvarenbeekse premiere, donderdag 16 juli, ontvangen wij voormalig minister van Landbouw Gerrit Braks. Gerrit Braks groeide op in een Brabants boerengezin en bekleedde vele politiek en bestuurlijke functies. Hij was Landbouwraad namens Nederland bij de EEG en kwam zo in contact met Sicco Mansholt tijdens diens laatste periode als commissaris van Landbouw.

Na afloop van de voorstelling gaan we met hem praten over zijn herinneringen aan Sicco Mansholt, over de problemen van de agrarische sector toen en nu, over de vraag of een minister van landbouw een boerenachtergrond moet hebben. En wat vindt hij ervan dat het door hem ingestelde melkquotum onlangs is afgeschaft??
Jan Huitema, europarlementarier voor de VVD en Kees Kooman, onderzoeksjournalist.
Vrijdag 17 juli ontvangen we twee gasten. Jan Huitema, europarlementarier voor de VVD en melkveehouder in Friesland; en Kees Kooman, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek Boerenbloed. Zij zullen in gesprek gaan over het boerenbestaan anno nu en de beŽindiging van het melkquotum. Hoe moeten we hier tegenaan kijken. Betekent dit nieuwe kansen, of leidt dit vooral tot een verdere belasting van natuur en milieu. En waar ligt de toekomst van de agrarische sector op de lange termijn. Moeten we streven naar een gesloten kringloop of zijn er andere manieren om tot een houdbaar systeem te komen.
In gesprek met Hans Huijbers vz ZLTO
Vrijdag 24 juli hebben wij als gast Hans Huijbers. Hans Huijbers (1959) is voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO. Daarnaast is hij bestuurslid Duurzaam Ondernemen van de landelijke LTO en vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de VION Food Group. Samen met zijn vrouw Marian heeft hij een melkveebedrijf met zichtstal en boerderijterras in het Brabantse Wintelre.
Na afloop van de voorstelling gaan wij met hem in gesprek over de erfenis van Mansholt, over de uitdagingen waar de agrarische sector nu voor staat en over zijn rol als voorzitter van ZLTO. Hoe reageren de leden op zijn pleidooi voor een andere manier van boeren?
Site ZLTO.
Iedere zaterdagmiddag: Documentaire Overstag
Documentaire Overstag

Iedere zaterdagmiddag wordt na de middagvoorstelling de documentaire Overstag vertoond, gemaakt door Louis van Gasteren. Eind zestiger jaren vergezelde hij Mansholt regelmatig op zijn tochten door Europa. Louis en Sicco werden goede vrienden en Louis bezocht hem tot aan zijn dood. Hij maakte een indrukwekkende documentaire over Sicco, waarin tal van vrienden, familieleden en collega?s over hem aan het woord komen

1

2

3
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven.