Nieuwsbrief mei 2009


 Open dag zondag 7 juni

 Forum biolandbouw i.s.m. milieucafé Tilburg

 Stichting Elastiekmuziek stelde het muziekprogramma mee samen!!

 Samenwerking met Landgoed de Hoevens

 Voorjaar op de boerderij

 Festival Streekontmoetstad op Moerenburg Tilburg

't schop
esbeekseweg 2
5081 ed hilvarenbeek
tel. 013-505 61 56
fax 013-505 62 96
 info@hetschop.nl
Open dag zondag 7 juni
Over enkele weken is het al weer zover, onze traditionele Open dag. We willen u graag laten zien waar we mee bezig zijn op onze boerderij. Alles draait om eten, goed eten! Lees meer........
Het wordt soms wel eens vergeten, maar boeren en tuinders zorgen voor ons voedsel. Omdat er zich in onze tijd veel partijen tussen de boer en de consument bevinden is de oorsprong vaak onduidelijk. Wij willen dat mensen weten wat ze eten en willen u graag vertellen hoe wij en onze collega bioboeren, waarvan wij de producten in onze winkel verkopen, werken op onze bedrijven. We willen dat wel in een super gezellige sfeer doen, daarom organiseren we er een “feestje” voor, met schitterende muziek, cultuur en lekker eten en drinken. Bovendien is er ook een markt waarop u lekkere dingen kunt kopen en onze eigen winkel is natuurlijk ook open.
Het muziekprogramma hebben we dit jaar voor het eerst samen met Stichting Elastiek samengesteld, een garantie voor kwaliteit!!
De theatergroep van KoenK speelt enkele keren een minitheaterstuk op locatie.
www.koenk.nl
Forum biolandbouw i.s.m. milieucafé Tilburg
Tijdens de Open dag is het druk en heerst er een gezellige sfeer. We willen dit jaar een keer met de belangstellenden wat dieper ingaan op het bijzondere van de biosector.
Samen met Michel Jehae van het Milieucafé Tilburg hebben we als aftrap van de open dag een forum over de meerwaarde van bio georganiseerd. De gemiddelde boer zegt steeds minder landbouwgif en andere onnatuurlijke middelen te gebruiken. Is dat zo? En als dat zo is, voegt de biologische boer dan nog wel iets toe? Wat is dat extra’s dan?
Daarover gaat Michel praten met Age Opdam, eigenaar van de Stadsboerderij de Genneper Hoeve in Eindhoven, Jeroen Naaijkens, voorzitter van de raad van bestuur van de HAS Den Bosch en gastheer Jan van de Broek, eigenaar van boerderij het Schop.
www.milieucafe.nl
Stichting Elastiekmuziek stelde het muziekprogramma mee samen!!
Het muziek gedeelte van de Open dag wordt steeds professioneler dat jaar is het georganiseerd met medewerking van Stichting Elastiekmuziek.
Het is een veel gevarieerd programma met 4 groepen variërend van rustige luistermuziek tot swingende blues als uitsmijter. Het ziet er als volgt uit:

Cleanhead en Barefood
Dit duo brengt een aanstekelijke en akoestische mix van muziekstijlen uit Amerika.
Het repertoire bestaat uit blues, cajun, texmex en zydeco en wordt aangevuld met hits uit de sixties en seventies

7AM
De band, bestaande uit de jeugdige Mathijs Luijten (zang/gitaar) en Christian Pasman (percussie), maakt gemakkelijk in het gehoor liggende, akoestische pop. De zomerse feelgood pop van Jack Johnson en het oudere werk van Racoon hebben duidelijk hun sporen nagelaten in het gitaarspel van Mathijs Luijten.
kijk en luister...

Groover
. In Mei 2003 is Groover als ska/reggae/funk-band opgericht in Bergen op Zoom. Het eerste jaar werd vooral gebruikt voor het schrijven van nummers en het toevoegen van bandleden. Vanaf 2005 ging het echt lopen en werd er steeds meer opgetreden. Met voornamelijk eigen werk deden we o.a. 013, Paard van Troje en het Bevrijdingsfestival in Vlissingen aan. Later volgden ook optredens in de Melkweg, Hedon, Bibelot en in de media op Radio 3FM, Omroep Brabant en Omroep Zeeland.
Een zomerse pop / ska/rock & reggae band, die geen stijl uit de weg gaat en waar je nog veel van gaat horen
kijk en luister...

The Radical Roosters
"Ongeschaafde vintageblues met een vlijmscherpe groove!
Deze nog jonge proleten van de blues onderscheiden zich door hun onvermoeibare en energiekeoptredens en pakkende eigen nummers. Het publiek is verzekerd voor een optreden vol muzikale, onbedorvenambiance en is gewaarschuwd voor een meedogenloze maar zeer gewenste dictatuur op het podium!
Het geluid van de scheurende mondharmonica, de gepassioneerde, strakke drum -en baspartij en schreeuwende gitaarsolo's schetsen datgene wat dit viertal in de blues wil bereiken. Kortom, The Radical Roosters hebben zich meerdere malen bewezen een echte festivalband te zijn!! “
Aldus hun site!! Dat belooft een swingend einde van de dag!
kijk en luister...
Samenwerking met Landgoed de Hoevens
Onze boerderij is een onderdeel van de omgeving, geen eiland op zichzelf. We streven naar gesloten kringlopen in de directe omgeving. Dat heeft geleid tot afspraken met Floris van de Lande, de eigenaar van landgoed de Hoevens.Het 190 ha grote landgoed de Hoevens ligt te midden van een bijzonder fraai natuurgebied in Noord-Brabant, tegen de grens met België. Het landgoed sluit aan op het beekdal van de Ley, een uniek open en vochtig weidevogelgebied dat grenst aan de Regte Heide.
De Hoevens maakt deel uit van een uitgestrekt natuurgebied dat de eveneens opengestelde landgoederen het Ooievaarsnest, Nieuwkerk, Gorp en Rovert en de Utrecht omvat. Het landgoed bestaat uit een oud patroon van weilanden en akkers, die biologisch beheerd worden. we brengen een deel van de mest van onze dieren op de akkers, waar graan geteeld wordt. Dat graan dient weer als voedsel voor onze dieren.
Dit jaar zullen er ook voor het eerst koeien van het Schop op de natuurweiden van landgoed de Hoevens grazen.
www.dehoevens.nl
Voorjaar op de boerderij
Een drukke tijd is aangebroken. Begin maart startte de geboortegolf van de lammeren en direct daarna werden de eerste kalveren geboren. Waarschijnlijk zal dat duren tot eind juni. De ooien en lammeren lopen vrijwel constant in de wei op enkele dagen rondom de geboorte na. de koeien hebben deze winter in de potstal gelopen. De kalfjes worden geboren in de stal tussen de rest van de kudde. Als alles goed is met koe en kalf mogen ze zo snel mogelijk naar buiten in het verse gras. Zo raakt de stal langzaam leeg. Vanaf 1 juli mag de stier er weerbij en kan hij weer zorgen voor het nageslacht van volgend jaar. Weer een prachtig gezicht de kudde met dartelende kalfjes, de koeien en de stier. Wel druk, maar elke geboorte is weer een wonder, de mooiste tijd van het jaar!!!
Festival Streekontmoetstad op Moerenburg Tilburg
Eerste Pinksterdag 31 mei vindt er voor de eerste keer het Moerenburgfestival in Tilburg plaats.
We vormen daar samen met een aantal biocollega's en Slow Food het bioslowfoodplein.
Lekker eten dus en gezellig. Kom eens kennismaken!
www.streekontmoetstad.nlWilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven.