Nieuwsbrief September 2008


 Activiteiten tijdens de Week van de Smaak

 Nieuwe Kookkalender

 Oogst graan voor het wintervoer

 't Schop in het TV programma Puur Smaak

 Biologisch?? echt alleen als er een EKO keurmerk bij staat.

't schop
esbeekseweg 2
5081 ed hilvarenbeek
tel. 013-505 61 56
fax 013-505 62 96
 info@hetschop.nl
Activiteiten tijdens de Week van de Smaak
Op zaterdag 27 september 2008 organiseren 't Schop, Slow Food-convivium Kempen-Meierij en Kempenlam een wandeling annex proeverij van lamsvlees op het Landgoed de Utrecht en 't Schop Culinair Boeren in Hilvarenbeek / Esbeek. Geniet van een hartelijke Kempische sfeer en proef het landschap van de Kempen in de met zorg bereide gerechten!
Dit arrangement is ook te boeken als u iets leuks wilt doen met familie of collega's.
Slow genieten.
Nieuwe Kookkalender
De vakantie is voorbij, en het normale leven is weer begonnen.
Speciaal voor u hebben wij een nieuwe kookkalender samengesteld, om de dagelijkse sleur eens te doorbreken.
U komt alleen of gezellig met een paar vrienden of vriendinnen. De Kookkalender is ook zeer geschikt als u een keer bij ons wilt koken, maar met een te kleine groep bent. U sluit dan wel aan bij andere mensen.

Klik hier voor onze nieuwe kookkalender!

Voor meer informatie kunt u terecht op onze
website.
Oogst graan voor het wintervoer
Al vele jaren voeren we in de winter graan aan onze dieren, geen snijmaïs. Op deze manier helpen we mee aan een mooier Kempisch landschap.
Als een gedeelte van het weiland niet goed meer is, ploegen we het om en telen een seizoen graan als tussengewas. Het wordt niet rijp geoogst maar net iets eerder, zodat korrel en gewas ingekuild kunnen worden om 's winters te voeren. Het meeste graan komt van biologische akkers in natuurgebieden zoals landgoed de Hoevens en percelen van het Brabants Landschap in de buurt.
Dit jaar hebben we voor het eerst bijzondere graansoorten, die door St. Korensla op Landgoed Hoevens zijn geteeld, geoogst. St Korensla heeft het doel om deze oude authentieke graansoorten te vermeerderen te behouden en de biodiversiteit op de akkers te vergroten.
Zo eten onze dieren deze winter St Jansrogge, zwarte haver en 5 rijige gerst. Mooi toch, nu nog kijken of het vlees er nog lekkerder van wordt>

Voor meer info:
Stichting Korensla
't Schop in het TV programma Puur Smaak
Vrijdag 5 september waren we te zien in het programma "Puur Smaak" van RTL 4.
Het programma gaat over biologisch koken, koken met echte biologische producten (met EKO keurmerk) dus
Biologisch?? echt alleen als er een EKO keurmerk bij staat.
Streekproducten zijn hot ze worden op steeds meer plaatsen aangeboden en er komen steeds meer boerderijen die producten van eigen bedrijf en van andere verkopen in een winkel.
Wij merken dat de meeste mensen in de veronderstelling leven dat al die producten biologisch zijn.
Niet dus!
Iedereen mag "natuurvriendelijk" of "milieuvriendelijk" of "diervriendelijk" of vergelijkbare suggesties op zijn producten zetten, maar niet "biologisch". De termen "biologisch" en "Eko" zijn namelijk wettelijk beschermd. Alleen bedrijven, die EKO gecertificeerd zijn en onder controle van de SKAL staan mogen hun producten biologisch noemen. U kunt er dan pas echt zeker van zijn dat er helemaal geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen in de keten gebruikt zijn, geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen uit arme landen gevoerd worden en de omstandigheden voor de dieren het beste zijn geweest. Biologische dieren bijvoorbeeld moeten naar buiten kunnen.
meer weten:
EKO keurmerkWilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven.